بررسی انواع جنس قابلمه
برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با انواع سرویس قابلمه به آل بلاگ مراجعه کنید.
در این مطلب «درجه» به شما در انتخاب جنس قابلمه کمک میکنیم. هر جنس قابلمه مزایا و معایب خاص خودش را دارد. در ادامه، ویژگیهای انواع مختلف قابلمه را به تفکیک توضیح میدهیم. تا انتها با ما همراه باشید که نکات جالبتوجهی برایتان داریم.
استیل ضدزنگ
مزایا
استیل بگیر (استیلی که مغناطیسی است و جذب آهنربا میشود) روی اجاقهای القایی هم قابلاستفاده است.
ظروف پختوپز استیل، خصوصا استیل 18/10 (نسبت کروم به نیکلِ ترکیبشده با استیل؛ ۱۸ به درصد کروم و ۱۰ به درصد نیکل اشاره دارد)، بسیار بادواماند. استیل در برابر زنگ و خوردگی جنس مقاومی است. در برابر خش و غُرشدگی هم همینطور.- استیل ضدزنگ با غذاهای اسیدی یا قلیایی واکنش نمیدهد. این جنس قابلمه ها برای پخت هر نوع غذایی قابلاستفادهاند و روی رنگ و طعم غذا اثر نمیکنند.
از قابلیت شستوشو در ماشین ظرفشویی برخوردارند. اما شستوشوی دستی برای افزایش طول عمر و حفظ درخشندگی این جنس قابلمه بهتر است.
درون فر هم قابلاستفادهاند (البته برای هر جنس قابلمه مواردی از قبیل قابلیت استفاده در فر یا شستوشو در ماشین ظرفشویی را باید در دستورالعمل تولیدکننده هم چک کنید.)
معایب
استیل به تنهایی رسانندگی گرمایی ضعیفی دارد. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم برای خرید ظروف پختوپز استیل دنبال مدلی باشید که با مس یا آلومینیوم ترکیب شده باشد. برای تقویت رسانندگی گرماییِ ظروف استیل معمولا ساختارشان را چندلایه میسازند و در لایه میانی از فلزی مثل مس یا آلومینیوم یا هر فلز دیگری که رسانندگی گرمایی بهتری از استیل داشته باشد استفاده میکنند. استفاده از مس در مقایسه با آلومینیوم قیمت ظروف استیل را بالاتر میبرد. اما ظروف استیلی که با مس تقویت میشوند نسبت به تغییرات دما واکنشپذیری سریعتری دارند.
قابلمههای استیل بیشتر برای پخت غذاهای آبدار مناسباند. مگر اینکه کفی ضخیم چندلایه داشته باشند که زود ته نگیرند.
سطح ظروف استیل باوجود مقاومت بالا ممکن است بهمرور براثر استفاده و نگهداری نادرست (حرارت خیلی زیاد، استفاده از کفگیر و ملاقه فلزی، شستوشو با اسکاچ زبر و شویندههای ساینده) صدمه ببیند. در این صورت احتمال دارد نیکل موجود در ترکیبات استیل به غذا راه پیدا کند. قابلتوجه کسانی که آلرژی شدید یا حساسیت به نیکل دارند. اگر چنین مشکلی دارید، قابلمههای چدن یا تماما سرامیک برایتان بهترند.
چدن
چدن جنس فوقالعاده بادوامی است. ظروف پختوپز چدنی، اگرچه دیر داغ میشوند، از لحاظ حفظ گرما محشرند و میتوانند غذا را پس از پایان پخت تا مدت طولانیتری گرم نگه دارند. اما چدن جنس سنگینوزنی است. غذا هم که داخلش باشد سنگینتر میشود. نکته ریز دیگر اینکه چدن به اندازه مس و آلومینیوم در توزیع یکنواخت گرما خوب نیست.
مزایا
چدن لعابکاریشده با غذاهای اسیدی یا قلیایی واکنش نمیدهد. پس از این جنس قابلمه ها میتوانید برای تهیه غذاهای گوجهای یا آبلیمودار هم استفاده کنید.
میتوانند قابلشستوشو در ماشین ظرفشویی باشند. اما بهتر است این کار را نکنید. شستوشوی مکرر در ماشین ظرفشویی چهبسا پوشش لعابی این ظروف را از بین ببرد.
در فر هم قابلاستفادهاند. (اگر متعلقات پلاستیکی نداشته باشند که در فر ذوب شود؛ مثلا دستگیره پلاستیکی)
نگهداری قابلمههای چدنی لعابکاریشده بسیار راحتتر است. چون لعاب این ظروف خودبهخود مانع ایجاد زنگزدگی میشود. اما چدن بدون لعاب را برای جلوگیری از زنگزدگی باید روغنکاری کنید.
در مقایسه با ظروف چدنی بدون لعاب تنوع رنگی بیشتری دارند. در مدلهای متنوعتری هم پیدا میشوند.
معایب
از انواع بدون لعاب گرانترند.- خیلی نچسب نیستند.
مس
مزایا
رسانندگی گرمایی مس حرف ندارد. ظروف پختوپز مسی نسبت به تغییرات دما خیلی سریع واکنش میدهند و درجه حرارتشان با کم یا زیاد کردن شعله زود هماهنگ میشود. این قابلیت به توزیع یکنواختتر گرما و پخت بهتر پخت هم کمک میکند.
چون مس رسانندگی گرمایی بالایی دارد، نیازی نیست برای داغشدن ظرفتان قبل از شروع آشپزی معطل شوید.
ظروف مسی درصورت نگهداری مناسب دوام خوبی خواهند داشت. زیباییشان هم که تعریفی است. اما اگر سراغ ظروف پختوپز مسی رفتید، پیشنهاد میکنیم نوع ضخیمشان را بخرید. انواع با ضخامت ۱٫۱۶ تا ۱٫۸ اینچی دوام بهتری دارند. اما ظروف مسی نازک زود غُر میشوند.
معمولا با دسته استیل عرضه میشوند که در این صورت درون فر هم قابلاستفادهاند.
معایب
مس فلز گرانی است. یعنی که از ظروف مسی انتظار قیمت ارزان نداشته باشید.
روی اجاقهای القایی قابلاستفاده نیستند.
برای حفظ درخشندگی هرازچندگاهی نیاز به پولیشکاری دارند.
مس جزو فلزات واکنشپذیر است و روی طعم و رنگ غذا اثر میکند. به همین دلیل ظروف پختوپز مسی را با لایهای قلع یا استیل ضدزنگ روکش میکنند تا مواد غذایی بهطور مستقیم در تماس با مس نباشند. منتها روکش قلع بهمرور از بین میرود. بنابراین ظروف مسی باید هر چند وقت یک بار مجددا قلعاندود شوند. این درحالی است که روکش استیل دوام بیشتری دارد. اما قیمت را هم بالا میبرد. البته استیل اندکی از رسانندگی گرمایی مس میکاهد.
تماس مستقیم مس با اسیدیجات سبب نشت این ماده معدنی به مواد غذایی میشود. اگرچه مقداری مس برای نیاز روزانه بدن لازم است، اما اگر دریافت مس از نیاز بدنمان بیشتر باشد، مس اضافی در طولانیمدت در کبد رسوب میکند و اختلالاتی در برخی کارکردهای بدن بروز خواهد کرد. ازاینرو استفاده از ظروف مسیِ بدون روکش برای پختوپز میتواند خطرناک باشد. روکش خشبرداشته و ساییدهشده هم قابلقبول نیست. ازاینرو بهدلیل احتمال ورود بیش از حد مس به غذا باید در استفاده از ظروف مسی محتاط بود.
مبتلایان به بیماری ویلسون نباید از ظروف مسی استفاده کنند. این بیماری نوعی اختلال وراثتی نادر است که موجب اشکال در متابولیسم مس و درنتیجه رسوب مس در اندامها میشود.- گرانیت
مزایا
جزو سطوح غیرواکنشی محسوب میشوند و درنتیجه برای پخت طیف گستردهتری از مواد غذایی کاربرد دارند.- از ظروف پختوپز چدنی سبکترند.
بهراحتی تمیز میشوند.
معایب
پوشش ظروف گرانیتی در مواردی ممکن است حاوی فلزات سنگین باشد. بنابراین ترجیحا از برندهای متعبر خرید کنید. کیفیت مواد اولیه نقش بسزایی در سلامت ظروف پختوپز دارد.
در استفاده از این ظروف باید مواظب بود که خطوخش نیفتند و لعابشان ساییده نشود.
معمولا بهعنوان ظروف نچسب تبلیغ می شوند. اما گاهی از این بابت عملکرد چندان رضایتبخشی ندارند.
برای مشاهده فیلم درباره انواع سرویس قابلمه می توانید صفحه ی توییتر انتخاب سنتر را مشاهده کنید.
برچسب: سرویس قابلمه، قابلمه، سرویس قابلمه گرانیتی، انتخاب سنتر، شهر لوازم خانگی،